Περιγραφή
250 γρ. Το κινόα χρονολογείται από 3-4000 χρόνια πριν, όταν οι Ίνκας πρώτοι συνειδητοποίησαν ότι ο σπόρος κινόα ήταν κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ο παράγοντας που έχει κάνει το κινόα τόσο γνωστό, ειδικά σε χώρες του εξωτερικού, είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη (περίπου 14-16%). Το κινόα παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του) και βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β9). Είναι επίσης γεμάτο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. Το κινόα δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να συνοδέψει τα γεύματα σας στη θέση του ρυζιού ή του κους κους.Το κινόα είναι επίσης γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βοηθά ουσιαστικά το σώμα σας να καταπολεμήσει και να απαλλαχτεί από τις ελεύθερες ρίζες,οι οποίες θεωρούνται ως επιβλαβής. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, βοηθά στον καθαρισμό του παχέος εντέρου.
Ο τρόπος μαγειρέματος το κινόα δεν διαφέρει και πολύ από το ρύζι. Ξεπλένετε το κινόα σε κρύο νερό, στραγγίζετε και τοποθετείτε σε μαγειρικό σκεύος μαζί με νερό σε αναλογία 1:2, δηλαδή 1 φλιτζάνι κινόα και 2 φλιτζάνια νερό. Αφήστε το σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά και σερβίρετε μαζί με κοτόπουλο, ψάρι ή προσθέστε το ακόμα και σε σαλάτα.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων θρεπτικών USDA,1 φλιτζάνι μαγειρεμένα κινόα (185 γρ) περιέχει 8,14 γραμμάρια πρωτεΐνης.Για να το θέσουμε ότι στην αναφορά, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι περίπου 56 γραμμάρια για τους περισσότερους άνδρες και 46 για τις περισσότερες γυναίκες.