Περιγραφή
ΚΡΕΜΟΡΙΟ 100 γρ. Το κρεμόριο χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, σε μείγματα που περιέχουν αέρα, για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Στην ουσία, δημιουργεί ένα πλέγμα που συγκρατεί τις φυσαλίδες αέρα που παράγονται όταν χτυπάμε π.χ. ασπράδια σε μαρέγκα. Λόγω αυτής της ιδιότητάς του, πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αντί για μπέικιν πάουντερ. Αυτό είναι λάθος. Το κρεμόριο δεν ανήκει στις διογκωτικές ύλες. Από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει διόγκωση. Μόνο αν χρησιμοποιηθεί μαζί με μαγειρική σόδα, μπορεί να έχει τέτοια δράση. Σε αυτή την περίπτωση το κρεμόριο ως όξινος παράγοντας θα αντιδράσει με τη σόδα και θα εκλυθεί διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θα δώσει όγκο στο μείγμα. Θεωρητικώς, μια τέτοια δράση θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα με ένα ισχυρό οξύ, όπως ο χυμός λεμονιού ή το λευκό ξίδι. Ωστόσο, το κρεμόριο ταιριάζει καλύτερα στις περισσότερες παρασκευές, γιατί δεν έχει όξινη γεύση (στην πραγματικότητα δεν έχει καμία γεύση) και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής.