Κύμινο Σπυρί

Το κύμινο αποτελεί σημαντικό συστατικό σε μείγματα καρυκευμάτων όπως το Κάρυ αλλά καί για υπέροχα παραδοσιακά σουτζουκάκια, κεφτέδες όπως και λουκάνικα.

3.10

Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Το κύμινο (γνωστό και ως αρτυσιά) είναι η κοινή ονομασία του φυτού Κούμινον το κύμινον (Cuminum cyminum). Επίσης αναφέρεται και στους αποξηραμένους καρπούς του φυτού που χρησιμοποιούνται, είτε ολόκληροι είτε σε σκόνη, για να δώσουν άρωμα σε χρήση στη μαγειρική.
Οι αποξηραμένοι καρποί είναι λεπτοί, επιμήκεις, ωοειδείς, καστανοκίτρινοι, με δυνατό και βαρύ άρωμα. Το κύμινο αποτελεί σημαντικό συστατικό σε μείγματα καρυκευμάτων όπως το κάρυ και οι σάλτσες.Το φυτό είναι ετήσιο ποώδες, μικρού μεγέθους. Τα φύλλα του είναι πολυσχιδή και τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα. Η προέλευσή του είναι από την Μεσόγειο, όμως πλέον καλλιεργείται και στην Ινδία στην Κίνα και στο Μεξικό.
Οι σπόροι του κύμινου παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στη λαϊκή ιατρική.. Τέλος οι σπόροι του κύμινου περιέχουν από 2,5% έως 4,5% αιθέραιο έλαιο κύριο συστατικό του οποίου είναι η κουμιναλδεύδη.