Rhodiola Rosea σε σκόνη

Ροδιόλα Ροσέα 50 γρ.

6.55

Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

 Rhodiola Rosea  50 γρ.     δεν είναι απλά ένα ακόμη προσαρμογενές βότανο. Αυτό συμβαίνει γιατί η Rhodiola κατέχει πολλές και μοναδικές ιδιότητες. Τα δραστικότερα φυτοχημικά της με την υψηλότερη βιολογική δραστικότητα είναι οι phenylpropanoids από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι η salidrosid, η rosavin, η rhodiolin, η rosarin και η rosin. Αυτές οι χημικές ουσίες έδειξαν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Τα άτομα που έλαβαν δοκιμαστικά απόσταγμα από Rhodiola παρουσίασαν πολύ γρήγορα ενδείξεις βελτίωσης των αθλητικών προσπαθειών τους, υψηλή σωματική κατάσταση, μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη γενική νοητική και φυσική κατάσταση συνοδευόμενη από μείωση του χρόνου ανάρρωσης.Μέσα από εκτεταμένες δοκιμές σε κολυμβητές, σκιέρ και άλλους αθλητές, ερευνητές από όλο τον κόσμο έδειξαν με αξιοπιστία την αξία της Rhodiola ως προσαρμογενές φυτό, φυτό που ανεβάζει την αντοχή και επιταχύνει τις διαδικασίες ανάρρωσης μετά από φυσική άσκηση και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.
Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αποτελεσματικότητα της Rhodiola στις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης μπορεί να οφείλεται στην ταχύτατη ομαλοποίηση του γαλακτικού και του ουρικού οξέος που ασκεί η Rhodiola κατά τη φάση της ανάρρωσης.
Φυσικό και ασφαλές αναβολικό. Σε ένα συγκριτικό πείραμα που διεξάχθηκε με γνωστά αναβολικά στεροειδή, η επίδραση της Rhodiola φάνηκε ότι ήταν συγκρίσιμη με αυτή των στεροειδών ουσιών χωρίς να παρουσιάζει αρνητικές επιδράσεις στα επινεφρίδια.
Αντικαταθλιπτικό βότανο. Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί μηχανισμοί που παρουσιάζονται στον οργανισμό και που μπορούν να δικαιολογήσουν την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και το τελικό αποτέλεσμα ευρειών σωματικών και ψυχολογικών διεργασιών. Μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης είναι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μια κατηγορία χημικών που παράγει ο οργανισμός οι οποίοι λειτουργούν σαν αγγελειοφόροι ανάμεσα στους νευρώνες. Η σεροτονίνη είναι μία απλή χημική κατασκευή με περίπλοκες φαρμακολογικές ιδιότητες και θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση της συμπεριφοράς, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου, της μνήμης και της μάθησης. Ο ρόλος της στην νευροδιαβίβαση. Η 5-Hydroxytryptophan (η 5-ΗΤΡ συντίθεται από την τρυπτοφάνη) είναι ο πρόδρομος της σύνθεσης της σεροτονίνης. Όταν η σεροτονίνη παραχθεί μεταβάλλεται σε ανενεργή ουσία (5-hydroxy-indoleacetic acid) μέσω των monoamine oxidase (ΜΑΟ) και των catechol-o-methyltransferase (COMT). Είναι εμφανές λοιπόν, ότι τα φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης εξαρτώνται από την ισορροπία ανάμεσα στα διαθέσιμα επίπεδα 5-ΗΤΡ για τη σύνθεση της και τα ΜΑΟ και COMT ένζυμα για τη μεταβολή της.
Τί ρόλο λοιπόν παίζει η Rhodiola στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης;
Μετά από 35 χρόνια ερευνών, Ρώσσοι επιστήμονες έδειξαν ότι το απόσταγμα από Rhodiola (η rosavin και η salidroside) αυξάνει τη μεταφορά της τρυπτοφάνης και της 5-ΗΤΡ στον εγκέφαλο και ασκεί ανασταλτικά αποτελέσματα στη δραστηριότητα των ΜΑΟ και των COMT με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης κατά 30% στον εγκέφαλο. Ένας άλλος ρόλος τον οποίο μπορεί να παίξει η Rhodiola είναι να προλάβει την έναρξη κεφαλαλγιών παρέχοντας στον οργανισμό αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, γιατί όπως είναι γνωστό η απουσία σεροτονίνης στον εγκέφαλο προκαλεί αγγειοδιαστολή και διάταση γεγονός το οποίο επιφέρει κεφαλαλγίες.
Η Rhodiola μπορεί επίσης να επηρεάσει έναν ακόμη σημαντικό νευροδιαβιβαστή τη ντοπαμίνη. Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης προκαλούν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες όπως σχιζοφρένεια και ασθένεια του Parkinson. Η δυνατότητα της Rhodiola να αναστέλλει τα ΜΑΟ και τα COMT μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις. Ρωσικές μελέτες έδειξαν ότι αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο σχετίζονται με αναστολή των COMT κατά 60% λόγω των αποσταγμάτων της Rhodiola.
Αφροδισιακές ιδιότητες. Το ρίζωμα της Rhodiola rosea ήταν γνωστό ως ισχυρό διεγερτικό για αιώνες. Μεταγενέστερες έρευνες επιβεβαίωσαν τις θεραπευτικές του επιδράσεις σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Aντρες με αδύναμη και/ή πρόωρη εκσπερμάτωση, μετά τη χρήση αποστάγματος Rhodiola, ανέφεραν ουσιαστική βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία.
Αλλες ιδιότητες της Rhodiola. Έρευνες έδειξαν ότι η Rhodiola μπορεί να αναστείλλει την ανάπτυξη όγκων και τη δημιουργία μεταστάσεων. Πιθανόν να παρουσιάζει αυτές τις δράσεις λόγω της ιδιότητας που έχει να εμποδίζει τη δημιουργία αποικιών, διαδικασία πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των όγκων. Τα αποστάγματα Rhodiola είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την υπεροξείδωση των λιπιδίων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστροφές και πιθανή δημιουργία καρκίνου. Η δράση της σε νευρολογικές παθήσεις. Κλινικές μελέτες έγιναν και για τη βελτίωση της εικόνας ασθενών με νόσο Alzheimer και Parkinson. Η αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση της Rhodiola σε σχέση με το Hypericum (St. John’s Wort), Ginkgo biloba και Panax Ginseng ήταν πιο ισχυρή. Επιπλέον, η Rhodiola rosea ήταν 5 φορές λιγότερο τοξική σε σχέση με το Panax ginseng. Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα της Rhodiola παρουσιάζει αναγεννητικές ιδιότητες, λόγω της δυνατότητάς του να αυξάνει την αποδοτικότητα των ενδοκυττάριων μηχανισμών αποκατάστασης του DNA.

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος 0.03 kg