Θυμαρέλαιο μπουκάλι

To απόλυτο ρόφημα για ρόφημα για τη θεραπεία του βήχα!

8.57

Κατηγορία:

Περιγραφή

Θυμαρέλαιο μπουκάλι10ml   Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1%-2%. To κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20%-54% είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει χρήσεις στην αρωματο¬ποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτι¬κή δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, όπως η Listerine. Πριν την έλευση των σύγχρονων αντιβιοτικών, το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησίμευε για την επάλειψη των γαζών. Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυ¬κήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών(60). Αποτελεί επίσης ενεργό συστατικό σε κάποια φυτικά σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα, για την απολύμανση των χεριών.

Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποι¬ηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Το θυμάρι συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο κοινά συ¬νιστώμενα βότανα για τη θεραπεία του ξηρού, σπα¬σμωδικού βήχα και του κοκίτη. Λόγω της χαμηλής το¬ξικότητάς του έχει γίνει δημοφιλής θεραπεία για τον βήχα σε μικρά παιδιά.

Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύω¬μα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντε¬ρικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπα¬σμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης.

Έγχυμα: Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα, στη γρίπη, για την τόνωσή μας, για τη μείωση του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.  Αφέψημα: Ρίξτε ένα κουταλάκι θυμαριού σε ένα μπρίκι με νερό και αφήστε το να βράσει και αφού το σουρώσετε πιείτε το.

Εξωτερική χρήση: Με θυμαρέλαιο μπορείτε να κάνετε επάλειψη και καθαρισμό πληγών. Μπορείτε να φτιάξετε θυμαρέλαιο τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο για 15 μέρες περίπου. Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περι¬έχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούρα¬ση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.

Σιρόπι: Παρακάτω γράφω μια συνταγή για να φτιάξετε σιρόπι από θυμάρι και να το έχετε πάντα στο ψυγείο σας:

Τα υλικά:
25 γρ. ξερό θυμάρι
500 ml νερό
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. μέλι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζετε το νερό και βάζετε τα 25 γρ. θυμάρι μέ¬σα σε πήλινο δοχείο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει όλες τις ιδιό¬τητες του θυμαριού. Μετά το σουρώνετε και το βάζε¬τε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίστε το, έτσι ώστε να μείνει καθαρό. Σιγά- σιγά θα το δείτε να πήζει. Τότε, τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με φελλό και κρατήστε το στο ψυγείο σας.