Ιβίσκος Φυλλο 100 γρ.

Ο ιβίσκος μπορεί να περιορίσει τη χοληστερόλη

2.50

Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

ΙΒΙΣΚΟΣ 100γρ.

 Όλοι μας γνωρίζουμε τους ιβίσκους στις διάφορές τους παραλλαγές, σαν όμορφα διακοσμητικά φυτά με εντυπωσιακά λουλούδια. Όμως στην ανατολική Ασία απ’ όπου κατάγεται το φυτό, η χρήση των ιβίσκων δεν είναι μόνο διακοσμητική αλλά και φαρμακευτική, τουλάχιστο στην παραδοσιακή ιατρική. Βασισμένοι πάνω σ’ αυτό οι σύγχρονοι επιστήμονες ανακάλυψαν μετά από έρευνες ότι ο ιβίσκος μπορεί να περιορίσει την χοληστερόλη.

Οι ερευνητές λένε ότι ένα εκχύλισμα, προερχόμενο από άνθη ιβίσκου, μπορεί να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς, όπως έχουν το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Μία ομάδα από το πανεπιστήμιο Chung Shan Medical University της Ταϊβάν λέει ότι το λουλούδι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ελαττώνει τη χοληστερόλη στα ζώα, και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στον άνθρωπο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα Journal of the Science of Food and Agriculture. Ο ιβίσκος (Hibiscus sabdariffa L), ο οποίος αναπτύσσεται στην Κίνα, την Ινδία και την Ταϊβάν χρησιμοποιείται σαν παραδοσιακό γιατρικό για να θεραπεύσει την υψηλή πίεση στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι επιφέρουν μείωση των κινδύνων, οι οποίοι καθίστανται εντονότεροι από τα λίπη που εισέρχονται στις αρτηρίες.

Διεξήγαγαν μία μελέτη όπου παρατήρησαν τα αποτελέσματα που είχε το εκχύλισμα του ιβίσκου, στη χαμηλή πυκνότητα (περιεκτικότητα) λιποπρωτεϊνών, LDL ή “κακής” χοληστερόλης στους αρουραίους.

Έτσι διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα του ιβίσκου μειώνει σημαντικά τις εναποθέσεις λιπιδίων στις αρτηρίες και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ο γιατρός Chau-Jong Wang, που πρωτοστάτησε στην έρευνα είπε: “Τα πειράματα απέδειξαν ότι διάφορα εκχυλίσματα από κόκκινο κρασί και τσάι περιορίζουν τη χοληστερόλη καθώς και τα λιπίδια που συσσωρεύονται στις αρτηρίες των αρουραίων.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δεικνύει ότι το εκχύλισμα του ιβίσκου έχει τα ίδια αποτελέσματα.”Είπε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν σθεναρά ότι αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην πρόληψη ή ακόμη και στη θεραπεία μεγάλου αριθμού αγγειοκαρδιακών παθήσεων, στις οποίες η χοληστερόλη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η γιατρός Dr Charmaine Griffiths, εκπρόσωπος του βρετανικού ιδρύματος British Heart Foundation, είπε: “Οι προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι μια μεγάλη σειρά από φλαβονοειδείς ουσίες που προέρχονται από τη φύση – έχουν βρεθεί στα φρούτα, στο κόκκινο κρασί και το τσάι – έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες μειώνουν την οξείδωση του επιβλαβή τύπου χοληστερόλης, LDL.

“Η μελέτη αυτής της έρευνας διαβεβαιώνει ότι τα λουλούδια του ιβίσκου είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης – είμαστε περίεργοι να δούμε εάν οι μακροχρόνιες μελέτες αποδείξουν ότι ισχύουν τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Πρόσθεσε όμως: “Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε πως οποιαδήποτε κι αν είναι θεραπευτικά αποτελέσματα από την χρήση του ιβίσκου, η συμβουλή μας παραμένει η ίδια: Η κανονική φυσική δραστηριότητα και η δίαιτα που περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλές σε κεκορεσμένα λίπη παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιακή σας υγεία.”

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος 0.1 kg