Πεντανευρό Φυλλο

Πεντανευρό Φυλλο λεγέτε και ´PLANTAGO´

2.20

Περιγραφή

ΠΕΝΤΑΝΕΥΡΟ ΦΥΛΛΟ 50γρ.
Τα φύλλα του βοτάνου περιέχουν κυρίως στυπτικές ουσίες και ιριδοειδή γλουκονικά με κύριο συστατικό την αουκουμπίνη η οποία διεγείρει την αποβολή του ουρικού οξέως από τα νεφρά. Περιέχει επίσης ένζυμα και μαλακτικές και αποχρεμπτικές ουσίες. Ο χυμός των φύλλων περιέχει ασκορβικό οξύ, καροτίνη, βιταμίνη Ρ και άλατα καλίου, σιδήρου, τσίγκου κ.α. Τα φύλλα περιέχουν βακτηριοκτόνα οργανικά οξέα (λιμονικό και ολεϊνικό) Οι ρίζες περιέχουν πολυσάκχαρα, ινσουλίνη, λευκώματα που εύκολα μετατρέπονται σε γλυκόζη, αιθέρια έλαια, γλοιώδεις ουσίες, στυπτικές ουσίες και βιταμίνη C. Οι σπόροι του πεντάνευρου περιέχουν γλοιώδεις ουσίες και δρουν ως ελαφρό καθαρτικό και μαλακτικό για τις ερεθισμένες βλεννογόνες μεμβράνες των εσωτερικών οργάνων.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, στυπτικό και διουρητικό. Εχει πολύ ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες. Ενεργεί ως ήπιο αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα καταπραΰνει τις φλεγμονώδεις και ερεθισμένες μεμβράνες. Είναι καλό για τον βήχα και την ήπια βρογχίτιδα. Η στυπτικότητά του το κάνει ωφέλιμο για την διάρροια, τις αιμορροΐδες και την κυστίτιδα όταν υπάρχει και αιμορραγία.
Τα φύλλα του ´P. Μajor´ και ´P. Lanceolata´ όταν τα χρησιμοποιούμε εξωτερικά είναι επουλωτικά για πληγές και ερεθισμούς. Τα φύλλα του P. lanceolata επίσης είναι ωφέλιμα στην αλλεργική ρινίτιδα ενώ τα φύλλα P. Major είναι καταλληλότερα για γαστρικές φλεγμονές. Από το P. Μajor τέλος μπορούμε να φτιάξουμε αλοιφή ωφέλιμη για πληγές, εγκαύματα και αιμορροΐδες.

Παρασκευή και δοσολογία:
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο, το καλύπτουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Εξωτερικά χρησιμοποιούνται τα φρέσκα φύλλα του πεντάνευρου. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μια ώρα σε ένα δοχείο όπου προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Στη συνέχεια τοποθετούνται ως κατάπλασμα.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος 0.05 kg